top of page

KOSGEB Destekleri; 3'lü Koruma Paketi

Güncelleme tarihi: 24 May 2020





“Alacaklar 3 ay ertelenecek.” 

“Projeler 4 ay uzatılacak.”  “Koruyucu sağlık ürünleri üretimine ilave destek vereceğiz.” 

Mustafa VARANK

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yeni tip koronavirüs COVİD-19’a karşı KOBİ’lere kalkan olabilecek 3’lü koruma paketini açıkladı. Mustafa Varank, KOSGEB aracılığıyla dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven gibi ürünlerin yerli üretimine işletme başına 6 milyon TL’ye kadar destek vereceklerini, KOSGEB alacaklarını da 3 ay erteleyecekleri ayrıca KOSGEB projelerine de 4 ay ek süre vereceklerini açıkladı.

EŞGÜDÜM İÇERİSİNDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, COVID-19 salgınının etkilerini azaltmak için 100 milyar liralık bir kaynağı devreye alan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketinin ardından reel sektöre destek olmak amacıyla bakanlıklar da eşgüdüm içerisinde çalışmalarını yürütüyor. 

ETANOL ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının talebine istinaden Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, COVİD-19 nedeniyle artan kolonya ve dezenfekten talebini yerli üretim ile karşılaması için benzine yüzde 3 etanol karıştırma zorunluluğunun 3 aylığına askıya almıştı.  



 3 AYAKLI PLAN

Bakanlık, dünyayı sarsan COVİD-19 salgınına karşı yeni bir çalışma başlattı. Bakanlığın ilgili kuruluşu olan KOSGEB vasıtasıyla üçayaklı bir planı devreye soktu. 

SALGININ ETKİLERİ KALKANA KADAR

Bakan Varank, KOSGEB’in TEKNOYATIRIM Destek Programı kapsamında ürün listemize yeni ürünler ilave ettik. Dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske ve eldiven gibi ürünleri yerli imkânlarla üreten işletmelerimiz, KOSGEB’in TEKNOYATIRIM Destek Programından faydalanabilecek. Salgın riskinin ortadan kalktığı resmi makamlar tarafından duyurulana kadar bu programdan yararlanabilecekler.

6 MİLYON TL’YE KADAR DESTEK


Varank, firmaların bu ürünlerle ilgili projelerini hazırlayacaklarını belirterek, bu projelere, 6 milyon TL’ye kadar destek vereceğiz. Bunun 4 milyon 200 bin TL’si geri ödemeli olacak diye belirti.

ÜRETİCİLERLE GÖRÜŞÜLDÜ


Piyasalardaki tüm gelişmeleri yakından izlediklerini kaydeden Varank, COVİD-19’un tüm dünyaya yayılmasının ardından listeye eklediğimiz ürünlerde doğal olarak bir talep oluştu. İhtiyacı karşılamak için üreticilerle yani firmalarla ve KOBİ’lerle temasa geçtiklerini, verecekleri desteklerle bu ürünlerdeki artan talebin karşılanmasına katkı sağlayacağını ve bazı fırsatçıların ortaya çıkardığı spekülasyonların da önüne geçeceklerini belirtti.


DESTEK BAŞVURULARI BAŞLIYOR


Mustafa Varank, başvuruları almaya başladıklarını belirtti, Olağandışı bir süreçten geçtiğimizi bu dönemde, KOSGEB kurulları normalden daha hızlı bir şekilde karar alıp, desteklenecek projeleri kısa zamanda belirleyeceğini ve ödemelerin de en hızlı şekilde yapılacağını ifade etti. 

İKİNCİ AŞAMADA ,30 HAZİRAN'A KADARKİ BORÇLAR


Paketin ikinci aşamasında KOSGEB alacaklarının ertelenmesinin olduğunu belirten Varank, KOSGEB’in geri ödemeli olarak verdiği destekler kapsamında 30 Haziran 2020’ye kadar olan alacaklarını ertelediklerini, bu durumdaki KOBİ’lerin 30 Haziran 2020 tarihine kadar KOSGEB’e yapması gereken ödemelerini 3 ay ötelediğini ifade etti. 

VADE DEĞİŞMEYECEK


Varank, firmaların geri ödeyecekleri taksitlerin tamamının ötelendiğinin altını çizdi. Vade sayısı değişmeyecek ve herhangi bir yasal faiz de alınmayacağını, bu karardan, daha önce KOSGEB alacaklarının ertelenmesi kararlarından yararlanan KOBİ’lerimiz de faydalanabileceğini kamuoyuna duyurdu.

KOSGEB'İN PROJELERİ KESİNTİYE UĞRAMAYACAK


Varank, KOSGEB’in çeşitli programları aracılığıyla proje bazlı destekler sunduğunu, bunun yanı sıra girişimcileri desteklediğini kaydetti. Proje süresi yükümlülüklerini ya da girişimcilik programı yükümlülüklerini 11 Mart 2020 ve sonrasında yerine getirmesi gereken işletmelere, 4 aya kadar ek zaman vereceğiz. Böylece projeler kesintiye uğramamış olacak.” dedi. 

KOSGEB KURUL KARARINA GEREK OLMAYACAK


Varank, firmaların ilave süre talebinde bulunmaları gerektiğinin altını çizerek, karar sürecini hızlandırdık, yeni bir kurul kararına gerek duyulmaksızın talep eden KOBİ’lerimize gerektiği anda süre uzatımını hemen sağlayacağız dedi.



DEVLET OLARAK TÜM ENSTRÜMANLARI KULLANACAĞIZ


COVİD-19 salgınının etkilerinin ortadan kalktığına ilişkin resmi makamlardan yapılacak açıklamaya kadar bu hakkın kullanılabileceğini vurguladı. COVİD-19 salgın riskine karşı ilk reaksiyon gösteren ülkelerden biri olduğumuzu ve bakanlık olarak virüs, Çin sınırlarındayken alacağımız önlemleri masaya yatırmaya başladıklarını belirtti. KOBİ’lerimizi korumak için yapılması gerekenleri bildiklerini, bunları da uygulamaya başladıklarını bu süreçte ve dünyada bu salgının etkileri ortadan kalktıktan sonra üretimde sürekliliği sağlamak için elimizdeki tüm enstrümanları kullanmaya devam edeceğiz dedi.

CORONA SALGININA KARŞI TOPYEKUN MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısının ardından Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketini açıkladığını hatırlatan Varank, COVİD-19’a karşı, kamu, özel sektör, üniversiteler topyekun bir mücadele veriyoruz. Doktorlarımız, hemşirelerimiz günün 24 saati mesai yaparak, virüsü kontrol altına alma gayretinde. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde tüm bakanlıklarımız büyük bir çaba içerisinde dedi. 

HEP BİRLİKTE, ORTAK AKIL

Varank, vatandaşların, resmi açıklamaları dikkate almasının önemine değinerek, şöyle devam etti: Hepimizin alacağı en iyi tedbir, kendimizi korumaktır. Bunun için gerekmedikçe, zaruri bir hal olmadıkça evlerimizden çıkmayalım. Sosyal mesafeyi koruyalım. Özellikle sosyal medyadaki spekülatif açıklamalara itibar etmeyelim. Ortak akılla hareket ettiğimizde her türlü engeli kolayca aşacağımız aşikar, bu inancımızı diri tutalım.




1.031 görüntüleme
bottom of page